Udvekslingstur til Tyskland

af | 9. maj 2016 | RFDK

Lørdag d. 30/04-2016 stod på udvekslingstur til Tyskland med Region 3A. Jeg skulle med to andre talentdommere fra Århus og Djursland, dømme en kamp i den Nordtyske Kreisliga mellem TSV Hattstedt og SV Dörpum, et lokalopgør (ca. serie 3/4 niveau).

Vi skulle have en tysk udvikler, og der ville være repræsentanter fra den tyske “dommerklub”. Daniel Søndgaard fra Århus skulle dømme, Almin Miljanovic og jeg skulle være linjedommere. Som repræsentant /ansvarlig for turen deltog Michael Wachowiak fra region 3A. Kl. 10:30 skulle vi køre fra Århus hovedbanegård, dommertasken var pakket, og jeg var meget spændt på turen. Jeg kendte ikke nogle af dem i forvejen, og på få timer skulle vi 3 drenge, lære hinanden at kende, og dømme vores første seniorkamp i udlandet. En meget spændende udfordring, som jeg så vildt meget frem til.

Stemningen og kemien var heldigvis god lige fra starten af. Ved middagstid ankom vi til grænsen, hvor vi spiste og købte lidt ind. Herefter satte vi turen mod Hattstedt. Her satte vi os ind i stillingen og holdene, der var tale om 2 midterhold der lå nr. 9 og 10 ud af ca. 16-18 hold. Michael fortalte os hvordan forskellen var i forhold til Danmark. De største forskelle var, at der var mere administrativt i forhold til notering i målscorere, udskiftere og tjek på om holdkort stemte overens med klubbernes spillermappe/certifikater. Desuden fortalte han, at tyskerne var noget mere verbale end danskere.

I aktion med en udskiftning i 2. halvleg

Kl. 14:30 ankom vi til Hattstedt, kampen skulle spilles kl. 16:00. Her tog de tysker værter imod os, og de sørgede virkelig godt for os. Vi fik hilst på udvikleren, div. repræsentanter fra dommerklubben samt på holdenes trænere. Herefter gik vi til omklædning, varmede op, fik instruktion af Daniel og så banen an. Til kampstart skulle vi gå med spillerne på banen, og her tror jeg, at vi alle fik lidt flere nerver på end normalt. Vi ville virkelig gerne levere en god indsats. Der var desuden mødt en del tilskuere op til kampen.

Kampen forløb meget stille og roligt i 1. halvleg, hvor der blev dømt få frispark. Spillerne var generelt gode ved hinanden, samtidig med at de gik til den på en god måde. For mit vedkommende var der heller ikke det store med bænkene. Stillingen var 1-1 efter første halvleg. Vi snakkede i halvlegen om, at kampen godt kunne intensiveres i 2. halvleg.

2. Halvleg fløjtes i gang, og efter 65 min. kommer der virkelig godt gang i kampen. Udeholdet kommer foran, spillerne bliver mere trætte og taklingerne, nærkampene bliver hårdere og spillerne snakker mere. Der bliver uddelt 3 advarsler i den sidste del af kampen og dømt et straffespark til hjemmeholdet, som de scorer på. De sidste minutter bølger kampen frem og tilbage, men den ender uafgjort 2-2.

Der siges tak for kampen

Efter kampen virker spillerne tilfredse, og det var vi samlet set også i trioen. Herefter stod den på udvikling med den tyske udvikler, han var også generelt tilfreds. Da han var færdig, kørte Michael hans udvikling. Vi fik fra begge udviklinger ting med hjem, som vi kunne bruge. Herefter gik vi I bad. Om aftenen skulle på restaurant, og spise med de tyske dommerrepræsentanter. Der var igen sørget godt for os med god mad. Der var hyggesnak og god stemning efter kampen.

Efter spisningen satte vi kursen mod Danmark, godt trætte, men glade og en god erfaring rigere. Samlet set en rigtig god oplevelse, det var lærerigt at dømme en seniorkamp i udlandet. Til sidst skal der lyde Michael, Region 3A og de tyske værter en stor tak for en kanon tur.